FET LÅT


Idag och för ett år sedan ....

För ett år sedan klarade jag uppkörningen; nog en av de lyckligaste dagarna i mitt liv, haha. Minns hur jag kämpade med körningen, teorin var betydligt enklare, men när det kommer till mer praktiska saker som att köra bil är jag inte alls lika självsäker.
Hade tur och fick nog världens snällaste uppkörningsman, haha. Nu låter jag säkert ganska nedlåtande på mig själv, men helt ärligt är det efter jag fått mitt körkort som jag har utvecklat en körförmåga.
Känslan att köra bil och spela hög musik är underbar! :) Längtar till jag kommer hem, då blire allt en raggarsväng eller två, kanske med Julia som också har körtkort nu :)
Idag har jag dessutom tentan i Invandrar och kulturkunskap, känns otroligt pepp och jag ska självklart firra den! :)
Hoppas ni har det bra nu inför julen. Imorgon åker jag hem till kära Boden! SKA BLI UNDERBART ATT TRÄFFA ALLA. PROMENAD MED CISSI ÄR REDAN INBOKAT; UNDERBART!
Tråkigt att lämna alla bara, speciellt alla fina utbytesstudenter som jag inte kommer se på ett tag. Gosh vilken kärlek jag har till utbytesstudenter, tur att jag träffar några av dem efter nyår!
NU ett sista rush, seeedan tentamen klockan 5, spännande!
PUSS PÅ ER
Får pussas med denna goding snart!

Sommarrrrrrrrrrrrr..

Vet att jag är fånig, det är liksom jul nu, men jag kan inte låta bli att tänka på den underbara sommaren som var. Vi hade varmt in princip hela sommaren och det bästa av allt - det var även varmt på kvällarna ! Jag smider redan planer för nästkommande sommar, någon resa blir det med all säkerhet, men vart har jag inte bestämt ännu! Nu återgår jag till plugget!

rasism, kultur, religion, invandring, mångfald

MMMMMMMMMMMM de senaste dagarna har jag drabbats av en ypperligt trevlig förkylning tillsammans med en mängd plugg. Jag älskar följande begrepp just för att det är sådana begrepp som man diskutera in i evigheten, kanske särskilt religion och kultur.

Jag önskade att jag bara kunde svälja ett glas med kunskap just nu och känna mig fullärd, men livet är ett evigt lärande, inte sant ? :)


Just nu håller jag på att fokusera på rasism och främlingsfientlighet. Två begrepp som ofta ligger sammanvävda men som inte direkt är samma sak; rasism är ju faktiskt snäppet värre.
Tittade på American history X tidigare i veckan, en förskräckligt bra film som genomsyrar vilket problem rasismen har varit för svarta i USA. Men rasism kan ju faktiskt även förekomma andra vägen runt. Svarta som vill förinta vita.


Många får det där med rasismtitlen om bakfoten dock. Är man fördomsfull mot en viss folkgrupp kan man uppfattas som rasist. Kommenterar man invandringen i Sverige kan folk kalla en rasist; speciellt om man nämner något om att antalet invandrare bör minskar.


Faktum är att rasism endast blir äkta då det handlar om att man tror på ärftlighet hos raser; dvs att man ärver egenskaper från sin egen ras och att detta inte går att undgå. Sedan såklart få rasism urartar och man ser inte längre raser som människor och man ser inget fel med att döda dem.


Jag var med om en ganska lustig grej i veckan som fick mig att fnissa men samtidigt ta lite illa upp också. Jag har ju sedan någon vecka tillbaka inaktiverat min fb och har fått många frågor från folk under tiden. Bland annat att folk tror att det har hänt mig något eller att jag t.ex. skulle ha blockerat dem. Men så är inte självklart inte fallet. Hur som helst, en kille som är mörkhyad hörde av sig till mig med ett argt meddelande - varför har du blockerat mig på facebook? Jag sa till dig att alla i Sverige är rasister men du förnekade det men du har precis bevisat att det är sant. Har jag tvingat dig att vara vän med mig?


Ganska chockerande meddelande att få helt utan stöd, eller jag stödet var ju helt enkelt att han inte hittade mig på facebook - och då hade jag blockat honom!


Rasism är självklart ett stort dilemma och många lever med främlingsfientliga åsikter även om de inte har agerat utåt än, så är det viktigt att få bukt med åsikterna snarast - ni såg ju vad som hände i Norge t.ex.!
Människor urartar och kommer fortsätta göra det om vi inte sätter stopp för det. Vi måste våga säga ifrån tidigt och inte stå i bakgrunden och bara se på..

You can do anything, but not everything. - David Allen

ikväll...........

YÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ

Något som får mig att gråta

Men ändå kämpa för det jag tror på.

Vänner för livet

Vänner kommer och går hela livet. Vi är varandra till låns och den enda som följer med dig hela livet - det är du själv! Därför är det viktigt att ta till vara på den tid man får ha med de människor man kallar vänner.

Jag har träffat på så fantastiska människor under mitt liv. Människor som har inspirerat mig, människor som har uppskattat mig, människor som har fyllt med mig glädje och skratt och människor som har gått bredvid min sida och accepterat mig för den jag är.

Kännedomen om en riktig vän kan komma att prövas under livet och ibland skiljs vi åt eller så låter vi vänskapen växa ännu starkare.

Det som utgör en riktig vän för mig är att kunna ge varandra energi, det handlar om att ge och ta från varandra, men framför allt att man behandlar varandra som jämlikar; alltså att jag t.ex. aldrig anser mig bättre eller ha ett högre värde än min vän eller tvärtom.

Vänskap är en relation där man ser upp till varandras behov precis som med pojkvännens/flickvännens. Ärlighet, lojalitet och tillit är viktiga faktorer som jag tycker har stor betydelse och som jag värdesätter hos en vän. Men lika viktigt som dessa faktorer är, tycker jag förlåtelse är. Ibland uppstår missförstånd som kan leda till svek men genom dialog och så klart viljan att släppa det som har varit kan man fortsätta som vänner igen med kanske en ännu starkare glöd och förståelse för varandra!


Vänskap för mig ska vara kravlöst i den mån att man VET vart man har varandra. Man ska inte behöva ringa varje dag och fråga hur det är men SJÄLVKLART är det viktigt med bekräftelse. Vänskap kräver det om än inte på samma sätt som din relation till pojkvännen/flickvännen, men ändå att man ställer upp för varandra.

Som tidigare sagt, det handlar om att ge och ta ifrån varandra. Vänskap är ett utbyte. Det handlar inte om att jag äger någon eller kräver att personen ska hjälpa mig varje gång det är kris. Att jag som person kan när som helst skrika på hjälp men aldrig ge detsamma tillbaka - Det är ingen vänskap.

Jag har haft många "bästisar" under mitt liv. "Bästisar" som jag knappast har någon kontakt med idag ens, konstigt nog? Löften som - vi ska alltid vara bästisar har utbytts och så plötsligt blev det inte så.

Jag har lärt mig mycket från dem och från andra vänner jag har haft, som jag längre inte har någon kontakt med. Och det är; - Jag kan SJÄLV välja vilka som är mina vänner och VÄLJA vem jag vill umgås med. Det är ingen som tvingar mig till vem som ska vara min vän. Det bestämmer jag.

Vissa vänner är väldigt svåra att släppa just för att man haft så fantastiska stunder tillsammans men på sistone har det inte fungerat lika bra och då är det viktigt att rannsaka sig själv om hur man vill fortsätta. Antingen släppa alla missförstånd och fokusera på vänskapen istället för det förflutna, eller gå åt skilda håll.

Jag bråkar väldigt väldigt sällan med mina vänner idag. När jag var liten kunde det ske dagligen och det var ofta småsaker det gällde så som; Oense i åsikter, oense i smak eller saknaden av lojalitet. Man sprang till sin andra kompis och surrade om sina bekymmer och försökte vinna kompisens stöd om att "jag har rätt men min kompis har fel". Detta är något jag hela tiden försöker undvika för hur löser man konflikter genom att surra tillsammans med andra om vad sin kompis har gjort? Den bästa lösningen är väl ändå att prata MED varandra och inte OM varandra och att göra det på en gång; inte vänta.

Jag värdesätter mina vänner väldigt högt och älskar dem av hela mitt hjärta. Jag har vänner som jag inte har träffat på flera år men som finns i mitt hjärta i alla fall. Min förhoppning att återförenas väntar jag på och tids nog, träffas man åter och vänskapen får äntligen ett skutt framåt och man får uppleva fantastiska stunder ihop igen.

Att återförenas med en vän som man inte sett på länge är obeskrivligt och sannerligen inte fritt på tårar! Efter mitt utbytesår i Australien växte en stark vänskap med människor från olika delar av världen. Människor som kom mig så nära på livet som jag fick skilja mig ifrån då mitt utbytesår var slut. "Don't cry because it's over, smile because it happened" försökte fylla min skäl med förhoppning att en dag ska vi ses igen!

I februari nästa år ska jag träffa några av dessa igen i Berlin! Det blir ett kärt återseende som jag redan räknar dagarna till. Vi vet vart vi har varandra och vi ställer inga krav - för vi VET att vi är vänner. En underbar kännedom.

Likadant känner jag med några av mina barndomsvänner. Vi är väldigt olika varandra idag och sysselsätter oss med helt skilda ting, men ändå har vi så mycket gemensamt och rädslan att ses efter ett år elller två kvittar, vänskapen har ingen gräns, för vi vet VART vi har varandra.

I Linköping har jag lärt känna otroliga människor som jag känner så mycket kärlek till, kanske mest cred till dig Kajsa som jag lärt känna mest av alla dem och som betyder väldigt mycket för mig. Du inspirerar mig hela tiden och vi delar så mycket gemensamt. Även de fina människor som jag bor hos som jag nästan skulle kunna kalla låtsasföräldrar, betyder så otroligt otroligt mycket för mig.

Att släppa in nya vänner i sitt liv är väldigt viktigt för mig och något som jag eftersträvar; för varje vän ger ju mig något att leva för! :)

Jag är väldigt tacksam och ni som VET att ni är mina vänner :) - Ni är helt fantastiska allihopa!
Att stå över sin vän och utnyttja henne/honom genom att bara ta och aldrig ge tillbaka är ingen vänskap allsDet handlar snarare om att stå bredvid varandra, acceptera varandra och ge och ta ifrån varandra. 

Kajsa, du är en sådan vän :)

Tar en paus...

Tar en paus från plugget och andas in lite Laleh. Fantastisk låt eller mäktig rättare sagt!
Just nu saknar jag min Eddie - hur mycket som helst!

underbara människor

år hade vi personalfest på NH, eller JULFEST som det egentligen hette. Var inte direkt någon julmiddag eller så men lite julaktiviteter som rävdans och gröt och peppakakstävlingar

Jag har jobbat på NH i några månader nu, även om det inte är lika frekvent varje månad så har jag ändå jobbat rätt aktivt nu på sistone. Jag har provat på de flesta områdena, förutom vakten och köket; vilket jag tror inte skulle bli någon succé. Har ju faktiskt blivit en riktig höjdare på att laga mat sen jag flyttade hit men känns som att jag bara skulle vara klumpig och förstöra och jag vill inte utsätta matgäster för mitt eget slarv. Skulle jag ta på mig ett vaktpass skulle nog de flesta skratta åt mig för att jag jämt är så glad.


Disken, servisen, baren och sittningen är de områden jag har provat på och baren är helt klart roligast och den jag kommer fortsätta jobba med till vår.


Fördelen med NH är att det hela tiden kommer nya människor; inte bara att man träffar sjukt mycket folk som festar på NH utan även nya som kommer och jobbar. Det är underbart och jag känner redan så mycket kärlek till vissa av dem. Helt underbara är niiiii!


Eftersom personalen är så stor är det svårt att lära känna exakt alla annat än på ytan, men det är inte mitt syfte heller. Man tyr sig till de man trivs med, så är det ju! =)
Det blev i alla fall en hel del dans igår och folk var fulla och glada - Precis som det ska va på en personalfest :)


Här kommer lite bilder från igår:
MASSA KÄRLEK TILL ER TJEJER!

BLOGGKÅT

Varför bloggar jag inte längre kan man undra? Hade ju världens glöd i det i början, sen har det successivt avtagit. Jag måste ju såklart skylla ifrån mig på annat, men allt handlar ju om vad man prioriterar, och jag SKA börja prioritera min blogg, för det är ju faktiskt kul, OM man har något att skriva om dvs.

Jag har ju givetvis haft mycket skola och mycket därikring, men är ju inte svårt att slänga in ett blogg inlägg hit och dit. Jag måste säga att jag är imponerad över er som skriver flera inlägg per dag och det är lika intressant varenda inlägg.

Däremot känner jag inte att blogg.se är någon topsida så därför funderar jag på att överge bloggen inom kort och helt övergå till blogspot.

Betydligt enklare och jag som inte är något geni inom datavärlden skulle lyckas betydligt bättre på en sådan sida ;)
Tiills vidare, hoppas jag att ni har det mysigt i julmörkret, hemma i Boden och vart övriga befinner er. I Linköping väntar vi på snöööööööööööö
Har lagt ner facebook nu, eller inte lagt ner, men inaktiverat mitt konto för pluggets skull. Det är faktiskt något att rekommendera. Min käraste vän tim från Australien tipsade mig och fördelen är ju att inga bilder eller inlägg försvinner; minnena finns kvar och VÄNNERNA finns kvar de med, åtminstone de riktiga =) De som har hört av utan att veta har varit de som verkligen bryr sig, och jag är så tacksam över de fina vänner jag faktiskt har.
Bjuder på denna bild på världens finaste Mona och jag. En bild som är 4 år gammal tror jag? :) Det är fantastiskt vad tiden och läskigt på samma gång. Vår vänskap är starkare än någonsin. Vi träffades i Australien och bodde bara en halvtimme ifrån varandra under våra utbytesår. Mycket tokerier och i februari kommer vi ses igen tillsammans med några andra gobitar jag lärde känna i Australien.
HAHAHA så himla små och jag var hur blond som helst! :D

free to love!


RSS 2.0