Hur blev Sverige svenskt?

Hej på er!

För Ni som inte vet så läser jag två kurser på Linköpings universitet just nu;

Invandrar-och kulturkunskap

och Interkulturell pedagogik, identitet och globalisering

Den första kursen är en kvällskurs på tisdagar. Den innefattar mycket migrationskunskap, flyktingspolitik, hur Sverige ser ut som invandrarland samt även om invandringens historia. På senaste tiden har vi fått lära oss om det sistnämnda och kikat tillbaka enda till forntiden, då Sverige inte ens var ett land. Det är ganska fascinerande att läsa om hur Sverige blev ett land och att det faktiskt inte alltid har funnits där.

I tisdags hade vi en intressant föreläsning av professor Mats Sjöberg. Han pratade om hur en nation blir till en nation och vad den har för byggstenar.

Först och främst kan man ju undra vad en nation är? Definitionen är oklar och mångsidig men den allra vanligaste beskrivningen är att det är en grupp av människor som förenas av gemensamma faktorer som t.ex. etnicitet, språk, religion. Många förknippar en nation med ett land. Men ett land består ju av flera olika etniciteter, språk och religioner, så där spricker den definitionen och nationens betydelse. Låt mig därför få kalla nation för ”nation”, något diffust.

Det som är intressant med Sverige är att vi inte förrän 1250-talet kan kalla oss för ett land, eller kalla människor som bor här för svenskar. Innan fanns det inga tydliga gränser och inget gemensamt folk, utan folkstammar som hade sina egna kungar över olika områden som idag är självaste Sverige. Det är först på 1250-talet vi får en STATSMAKT, som blir den främsta byggstenen till att bilda en ”nation”.

Dessa olika folkstammar som tidigare regerat på egen hand i området som idag är Sverige, bestämde sig inte bara för att höra samman en och samma grupp utan blev också påtvingade av den starka statsmakten. För Sveriges del så blev "nationen" ett resultat av götar, finnar, svear, tyskar, danskar, norskar, engelsmän, samer, holländare och annat invandrat folk.  Alltså folket som skulle bli kallade svenskarna.

På andra håll i Europa t.ex. kan man tro att bildandet av ”nationen” varit frivillig för människor runt ikring, men i området där ”nationen” skapats har det ju alltid funnits utanförskap. Det finns inget homogent område där alla  människor delar språk, etnicitet, religion eller traditioner. Så bildandet blev aldrig någon ”nation”, utan skapandet av ett land, som blev verkligt av en statsmakt.  Där blev människor som var utanför tvingade att anpassa sig åt statsmakten.

Varför skulle man ens tillhöra en ”nation”?Begreppet ”nation” var något som kom till efter Napoleon-krigen och det blev plötsligt världens hets att enas som ”nationer”, likaså som att splittras ur större riken. Människor fick ett helt annat tänk att det faktiskt var möjligt att dra ur sig ur styren och göra uppror om sina rättigheter och få tillhöra "sitt folk" med samma religion, språk och traditioner etc.

Däremot har känslan att tillhöra en grupp funnits ingrott hos oss människan sedan födseln.Vi har alla ett bekräftelsebehov, att känna oss behövda, därför vill vi tillhöra en grupp. Då franska revolutionen drog igång föddes nationalismen på stort i Europa. Människor påverkades av den nya trenden och resultatet efter Napoleonkrigen blev att människor gick ihop i grupper och skapade nya ”nationer” eller egentligen bara nya grupper, eller splittrades från tidigare grupper.

För Sveriges del har vi ju aldrig behövt bryta oss ur något land eller någon grupp, det har istället varit grupper av människor som brytit sig loss från oss, som Norskar, Finnar och Danskar. Men detta betyder ju inte att vi aldrig har haft något grupphot för så länge man är delaktig i krig, finns det en kraft att försvara sin egna ”nation”. Dessutom var det oerhört många svear och götar som kände sig hotade av invandrare som kom in till Sverige. Hotade av den kunskap de införlivade människorna med, hotade av alla idéer som spreds. Den kunskap och alla idéer som senare kom att utveckla det land vi lever i idag.

Personligen ser jag mig inte tillhöra någon ”nation”, jag tillhör ett land som i sin tur består av tusentals olika grupper. Samhällsgrupper, kompisgrupper, musikgrupper, organisationsgrupper, arbetsgrupper, och så ja, till oändlighetensslut. Det finns grupper på alla nivåer. Det enda vi delar gemensamt är att vi bor i Sverige. Religion, traditioner, etnicitet, språk varierar stort bland grupperna men även inom grupperna. Jag består inte heller av bara en grupp, jag består av flera.

Så hur en ”nation” blir en ”nation” är enligt mig endast ett resultat av människans maktbehov att göra flera folkstammar gemensamma. Att sätta ihop ett starkt styre, men innebörden av nation där människor i samma område delar språk, religion, traditioner etc, det finns ju inte idag, inte någonstans.

Mats pratade om nationsprocesser och hur man försökte nationalisera människors tänkande. Svenska medborgare blev tvingade i skolan att läsa böcker som inte hade någon grund till vetenskapen alls. Böcker med antaganden om Sverige som inte stämmer alls. Antaganden som -

  • ”Sveriges rike är det äldsta av bestående i Europa”
  • ”Sverige har alltid varit ett självständigt land”

Inte konstigt att det föddes så småningom rasism och nazism i människors tankegångar. Jag kan inte begripa mig på hur detta ansågs som vettig och till och med obligatorisk kunskap. Idag finns det in princip ingenting som får oss att tro att vårt land är bättre än någon annans, i alla fall inget som påtvingas. I sport kan man tycka det finns en liten grad, men jag skulle nog mer kalla det patriotism. Man kämpar helhjärtat på sitt land men om det är någon nationsprocess skulle jag inte vilja tycka. Det är ju frivilligt vem man ska hejja på, och hejar man på Sverige så är det inte nationen man hejar på, utan de deltaganden som representerar landet Sverige.

Hela föreläsningen skulle nå ut till kunskapen; Hur Sverige blev svenskt, men det var inget jag riktigt fick fullständigt besvarat, bara en stor mängd nationsprat.

Det som uttrycker Sverige i sin svenskhet idag och som skiljer sig från andra länder, är våra kära traditioner. Jag tycker om Sveriges firanden av midsommar, surströmmingspremiär, kräftskiva, fettisdag, valborg, julen, lucian. Mysiga Sverige, men vi får aldrig glömma att traditionerna kommer utifrån och inte inifrån. Sverige blev svenskt genom de som vandrade in hit. Det är inte ett resultat av en och samma folkstam som kom hit, utan av flera olika som tillsammans kom att utveckla den kultur som de flesta kategoriserar som Sverige. Och det område som är Sverige idag är endast ett resultat av alla de krig som utlöstes mellan olika folkgrupper. Vårt avlånga land hade därför kunnat se helt annorlunda ut än vad det gör, ganska häftigt ändå!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0