Döden möter vi

Det är en sådan fruktansvärd känsla när någon dör så plötsligt i ens omgivning. Detta har precis hänt en ung kille i Boden, i min lilla hemort där jag är uppvuxen i, där man känner till de flesta i sin ålder. Jag kan inte påstå att jag kände honom men jag berörs av den sorg som är omkring mig. Det tynger mig att se människor i sorg och framförallt i saknad över att en kär person fått lämna deras liv och sitt eget.
Jag har sett många döda i mitt arbete som vårdbiträde och vakat över palliativa och på något sätt möter jag dödens ansikte på ett annat sätt då. Kanske för att man vet att när man är gammal så ska man dö, åtminstone så småningom. Livet känns så mycket mer orättvist då det drabbar en ung person, eller när det sker plötsligt eller av olycka. Även om döden är densamma, så möter vi den på olika sätt.

Tankar om döden upptar vi då och då i livet. Jag funderar sällan på min egen död men när jag väl gör det så tänker jag mest på ALLT jag vill göra innan jag dör. Jag tror att många känner igen sig i den situationen. Man vill liksom känna att livet har varit meningsfullt tills den dagen man lämnar det. Gjort alla saker man velat och fullföljt sina drömmar. Jag har dock svårt att tro att man hinner med ALLT man vill, eftersom livet är så kort. Döden jagar ikapp en. Vad är livet värt då undrar man? Man ska göra allt man vill och drömmer om och sedan lämna allt. Är det ens värt det? Om man ändå lämnar allt, vad har det då för betydelse för ens liv? Man lämnar livet med ett gott samvete. Det samvete som säger att man har gjort sitt.

Men livet och döden slår oss nog mest ändå när det rör vår omgivning; för det är de vi älskar. Jag tror det är viktigt att man uppskattar det man har och älskar hela tiden, så mycket som möjligt. För vi är varandra bara till låns under livet. Den enda som följer med dig hela livet är du själv, ingen annan, sorgligt nog.
Jag tror för sin egen skull, om döden är något man fruktar, att det är viktigt att man accepterar att livet bär döden med sig. Jag är inte rädd för döden, men jag är rädd för saknaden. Tomrummet andra lämnar ifrån sig och det tomrum jag lämnar ifrån mig när jag dör. Saknaden gör ont, speciellt då du vet att du i livet aldrig får träffa personen igen. Vad som gömmer sig där bakom döden är också ett mysterium som vi aldrig kommer få reda på.

Det är klart vi ska sörja de vi saknar, men sedan åtgå till att glädjas åt det vi har(kvar).

Tack för vad du givit
Tack för vad du var
Tack för ljusa minnen
som du lämnat kvar.

Den här saknaden fruktar jag mest nu, trots att den ännu inte nått mig, men jag vet att den kommer en dag. Eddie har varit min bästa vän sedan jag var 12 år. Han betyder så mycket för mig.

SommarNåSåInIBomben

et har varit en helt fantastisk vecka med hur mycket värme som helst. Var först på Torsdagen jag kände att jag kunde njuta, för då var bägge uppsatserna inlämnade, trots att jag har massor med opponering kvar så kändes det som stressklumpen försvann från kroppen.
I fredags var jag ute och solade på gräset och smarta jag, solade alldeles för länge och fick världens finaste glasögonrand, i love it :) hahahaha. Jag och Håkan skrattade gott åt varandra för även han hade bränt sig och såg ut som en tomat. Nu har det i alla fall lugnat ner sig lite men måste fortfarande ta det lugnt. Var och badade idag med Esbjörn och Frida på Johannelundbadet och kände efter nån timme att armarna började bränna och då var jag röd igen! Konstigt att huden reagerar så starkt, det är väl Linköpingssolen ? ;) hehe.

Igårkväll var jag på SCHLAGERFEST, spelade mycket gamla schlagerlåtar och så såg vi även på Eurovision. Härligt att Sveirge fick vinna, även fast jag älskade Rysslands bidrag!

Har precis gjort en pastasallad till middag, tycker det passar så bra när det är varmt. Sedan kommer Kajsa och äter middag med oss och seeeeeeeen, åker jag till Kajsa och sover, för imorgon ska vi till TROLLHÄTTAN, och på tisdag GÖTEBORG! Blir lite semester, fast ändå inte :)


min nya favorit!

Seriöst, hur bra är inte det ryska bidraget för Eurovision Song Contest?  Klart man försöker försvara Sverige men samtidigt så bryr jag mig inte ett piss vem som vinner, för det är ju det bidraget som vinner som är bäst enligt de som röstat.  Jag tror Ryssland har en stor chans, de står de åtminstone ut i mängden!! HAHA här är en remix som har gjorts, tyckte den var skön!

måndagsbarnnnnnnn..

Underbar måndag, solen skiner, det är redan 17 grader varmt, detta kan bli lovande!
Hoppas den blir lika bra för er !

heeeeelllllo

Jag älskar verkligen mörka kläder så mycket mer med mitt blonda hår, det liksom lyser upp. Dock känner jag mig gul och ful i vitt, haha. Den här klänningen är från monki, men jag köpte den på myrorna för 60 spänn! KAP!

who told you to live life?


jag + electronics = death

FYFAN vad jag hatar allt som har med elektronik att göra. Jag kan max hålla kvalité på saker i två år, och sen pajjar det. Var så jävla sur idag då jag märkte att min dator inte laddade längre, stoppade i laddaren och tänkte " jaha, nu är laddaren pajjj igen" , pajjade den nämligen för bara två månader sen!!! Men för att säkerställa detta åkte jag till elgiganten, tog med mig laddaren för att se om det verkligen var den det var fel på.
Det var det inte.Jaha. okej, det är alltså fel på datorn, roligt tänkte jag och cyklade hem igen.

10.000 för en ny ca, jävla apple datorer alltså, men ändå vill vi ha dem, för att de är såjävla bra.

Hur som helst, kom hem igen och satte i laddaren i datorn för att se om den fungerade varpå jag typ bad till Gud samtidigt, och hipsvips så laddade den igen... Jag är verkligen hopplös, men nu slipper jag köpa en ny laddare och dator i alla fall.

Dagens berättelse, Anna i ett nötskal.

bra skrivet

Breivik uppfann inte galenskapen

Breiviks agerande tyder på hat mot föreställda fiender, men också en förvriden kärlek till den föreställda gemenskap han ansåg sig vara del av. Han är tyvärr inte ensam. Vi behöver därför förstå den sociala mylla i vilken galenskapen gror.

Det är omöjligt att föreställa sig den terror som lägerdeltagarna på norska Utøya tvingades igenom, och den sorg, ilska, vanmakt och frustration som anhöriga måste känna. Det kan vara svårt att hålla tillbaka tårar även för den som inte känner någon drabbad. För den som är eller har varit politiskt engagerad inom exempelvis SSU eller Ung Vänster är det svårt att inte tänka tanken – ”det skulle lika väl ha kunnat vara jag”.

NYA SÄTT ATT SÖKA FÖRKLARINGAR

Hur kan någon göra såhär? Frågan har ställts gång på gång, som en abstrakt, filosofisk eller terapeutisk fråga. Det är nödvändigt i ett tidigt läge. Men medan den inledande chocken över tragedin börjar nå sin kulmen och efterträdas av en sorgeprocess måste de av oss som inte blivit direkt eller indirekt drabbade börja ställa frågan på nya sätt. DN vänder sig till terrorexperten Magnus Ranstorp för råd. Han slår inledningsvis fast att dådet saknar motstycke, och summerar med att det rör sig om en ”inrikespolitisk galning”. ”Galning”, absolut. Men samtidigt: det hat som drev handlingarna vore inte möjligt om inte en hel del av ingredienserna fanns närvarande i samhället.

 

DEN SOCIALA GROGRUNDEN

Hatet mot socialdemokratin är kanske det mest uppenbara. Att det finns en besvikelse hos vänstern för att socialdemokratin har förflyttat sig högerut är en sak. Men det finns också ett hat: hatet mot socialdemokratin för att den inte gått tillräckligt mycket åt höger. För att den en gång tog ”feminism” i mun; för att delar av den har förstått att ta hbt-frågor på allvar; för att delar av den vägrat att göra sig vän med islamofobin. Detta hat, mot Mona Sahlin, mot Olof Palme, och mot socialdemokratin, är dessvärre varken särskilt nytt eller avvikande. Inte många steg högerut om de borgerliga partierna behöver tas innan de karaktäristiska åsikterna att hämta näring från återfinns.

Islamofobin, likaså. Att hata bokläsare, läskdrickare eller korthåriga skulle med rätta kunna kallas såväl galet, obegripligt och irrationellt. Dessa existerar inte som socialt erkända grupper; ännu mindre som socialt erkända grupper mot vilka hat begripligen kan riktas. Med araber och muslimer är det en annan historia.

Vi besitter alla en kulturell kompetens som vi får genom att växa upp i ett visst samhälle. Denna socialiseringsprocess lär oss allt vi vet, inklusive föreställningar om vilka vi är, och vilka som inte hör till ”oss”. När gärningsmannen visade sig vara en ”inrikespolitisk galning” uttryckte en norsk kommentator i radio att det kunde leda till att norrmän får svårare att lita på varandra. Men vilka kan egentligen vara varandra med varandra? Det är i ljuset av frågor som dessa som hatet mot muslimer behöver förstås. Själva definitionen av muslimer som ett ”dem” – frånskilt från ett ”oss” – uppfanns inte av Anders Behring Breivik. Det är en skiljelinje som dras dagligen.

KRÄVS MER ÄN GALENSKAP

Listan av samhälleliga strömningar att hämta näring ur kan göras lång. Det räcker med att konstatera att ingen gör ett sådant här dåd bara i egenskap av att vara en ”galning”. Ett dåd som detta sker det i ett socialt sammanhang. När i övrigt skarpaAnna-Lena Lodenius skriver att attentatsmannen ”kan ha inspirerats” av någonting missar hon därför målet i någon bemärkelse. Att någon ”kan” ha inspirerats öppnar upp för möjligheten att så inte varit fallet. Som om man över huvud taget kan föreställa sig – och dessutom hata – en viss grupp, utan att först växa upp i ett samhälle som tillhandahåller det nödvändiga tankegodset.

Det är bara genom den liberala föreställningen om frikopplade individer – om individer som tänker fritt och bara då och då påverkas av sitt sociala sammanhang – som det är möjligt att föreställa sig något sådant. I själva verket är inte ens orden vi tänker med våra ”egna”. Det är ju knappast så att varje ny människa själv uppfinner svenska språket. Tvärt om, vi lär oss det, och med språket, alla betydelser, och alla socialt betingade kategorier, skiljelinjer och distinktioner. Våra tankar är alltså intimt kopplade till en viss tid, en viss plats, en viss uppsättning värderingar och föreställningar.

METODOLOGISK NATIONALISM

I denna historiska epok tillämpas det som kallas metodologisk nationalism. Det innebär att nationer / nationalstater utgör den självklara utgångspunkten för all politisk diskussion. Godtyckligt, kan tilläggas. Som historikern Benedict Anderson visade för snart 30 år sedan finns nationer inte ”av sig själva”, utan bara så länge människor fortsätter att föreställa sig dem. Detta är egentligen en truism. Naturen har ju inte själv dragit röda linjer längs marken.

Att vara nationalist i denna epok är därför inget tecken på avvikelse, galenskap eller irrationalitet. Tvärt om är det bara en logisk förlängning av det redan rådande och statligt subventionerade genom nationalsånger, flaggor och andra meningsbärande symboler. Att kallsinnigt mörda landsmän i nationalismens namn är naturligtvis långt bortom allt en vettig människa kan föreställa sig. Men vi gör oss själva en otjänst om vi fortsätter tro att gärningsmannens galenskap är helt hans egna verk.

SAME SAME, BUT DIFFERENT

Efter att massakern hade uppdagats var Magnus Ranstorp exempelvis snabb med bedömningen att vi har att göra med en ”galning”. Han ser inte heller något samband till andra dåd, trots att vi för mindre än ett år sedan hade en skytt av jämförbar kaliber som härjade i Malmöhösten. Men när Taimour Abdulwahab smäller sig själv i bitar i centrala Stockholm är det annat ljud i skällan. Samme Ranstorp är istället snabb med bedömningen ”terrorist” – en etikett som ger andra konnotationer vad gäller rationalitet, planering och ideologisk motivation. Han sätter det dessutom omedelbart i samband med global islamism, redan innan mer fakta är kända. Det var först efter viss tvekan, med anledningen av att gärningsmannen visade sig vara infödd, som flertalet medier i dagarna ändå bestämde sig för att behandla dådet som terrorism

Det intressanta i sammanhanget är att vi inte verkar ha samma problem att sätta saker i ett sammanhang när det är ”andra” som mördar och lemlästar.


Det finns fler exempel. Efter samma självmordsbombning i Stockholm tackade Fredrik Reinfeildt det muslimska Sverige för att ha ställt sig upp och tagit avstånd från dådet. Men att vara troende muslim är inte detsamma som att vara islamist, dvs, att göra politik av sin muslimska tro. Ännu längre är vägen till att vara terrorist. Ändå tyckte statsministern att det var läge att välkomna att det muslimska Sverige ställt sig upp och fördömt dådet.

 

I sin tolv minuter långa video uppmanar den nu gripne gärningsmannen ”framåt, kristna soldater!”. Att kristna samfund skulle ställa sig upp och ”ta avstånd” från massakern i egenskap av sin kristna tro skulle i detta läge uppfattas som absurt. Av goda skäl. Samma goda skäl till varför det var fel av svenska imamer att ”ta avstånd” för attentatet i Stockholm, i ett desperat försök att vinna svenska samhällets acceptans genom att lyda den rasistiska logiken. Att så skedde är dock förståeligt. I alla ojämlika relationer – på arbetsplatser, mellan könen, mellan klasser, mellan länder, etc. – finns det mekanismer som gör att konformitet till Herrens världsbild, lagar och referensramar ger viss utdelning. Konformitet, alltså att ge efter för maktens förväntningar, kan ofta vara det minst dåliga alternativet, särskilt för den som är isolerad.

SVÅRT SE SKOGEN FÖR ALLA TRÄD

Vi har ofta svårt att se skogen för alla träd. Att prata om främlingsfientlighet och rasism som något strukturellt i Sverige kan ibland upplevas som ett tabu. En stor utmaning ligger därför i att ifrågasätta denna reflexmässiga förnekelse. Särskilt när rasismen bärs upp och vidareförmedlas, inte bara av en internetarmé av rasistiska troll och av ”vanliga” människor mitt ibland oss, utan även av etablerade politiker i riksdagen, och inte minst, genom Sveriges praxis i flyktingfrågor.

Ingenting av detta spelar naturligtvis roll för de sörjande, de traumatiserade, och de unga socialdemokrater vars liv nu har gått förlorade. Ingenting kan sägas eller göras för att få deras liv tillbaka eller för att få omänskliga bildsekvenser bortsuddade från näthinnor. Det spelar däremot roll bortom horisonten. Inte bara för muslimer som försöker leva ett värdigt liv i nordiska länder. Utan också om vi på allvar vill arbeta med att minska risken för liknande terrordåd i framtiden.

 

 

/ Från http://www.yelah.net/samhalle/aktuellt/breiviks-uppfann-inte-galenskapen?view=print


puss


kort - jag gjorde det!

HEHEH har hållit på att fjöla ett tag nu med mitt hår om jag ska våga klippa de lite kortare, och idag tog jag saxen och toppade, rakt av, en rejäl bit!
Håret kändes genast så mycket bättre och finare!

martin luther king

Men often hate each other because they fear each other; they fear each other because they don't know each other; they don't know each other because they can not communicate; they can not communicate because they are separated.

My friends

Mitt sociala liv har gjort mig till den jag är idag, den jag identifierar mig som. Vi blir verkligen som vi umgås. Jag tror att man lyckas i livet om man har en bas av människor man får utbyte av. Med utbyte menar jag dem vi kan ge och ta ifrån, de vi får energi av.
De som uppmuntrar oss att lyckas och är glada för vår skull. Jag tror att jag förut brydde mig väldigt mycket om att ha väldigt många vänner, men med tiden har jag insett att det verkligen inte är kvantiteten av vänner som är viktigast. Jag har inte jättemånga nära vänner, men de jag har, värdesätter jag och älskar över allt annat! Jag har tappat många på vägen, funnit några på vägen, och så kommer det fortsätta under livets gångs, några kommer stanna för alltid och en del kommer försvinna.
Något som jag är oerhört tacksam över, är mina utbytesvänner som jag fortfarande har en sådan stark vänskapsrelation till, trots att det gått nästan 4 år sedan jag själv var utbytesstudent. Jag får alltid energi av dem oavsett om vi inte har pratat på hur länge som helst!
Jag känner verkligen kärlek till människor från andra länder. Det är som att jag automatiskt dras till dem medan jag nästan dras ifrån svenskar, eller åtminstone blir jag inte lika intresserad.
Ibland känner jag en sådan fruktansvärd saknad till alla vänner som inte bor nära längre, men då brukar jag tänka på dem jag har just här och nu; och de är fantastiska! Sörj inte de du saknar, gläds åt dem du har!

where we land

Halvfint väder idag, lite blåsigt, men annars gött! Mamma åkte idag, har haft henne här i fyra underbara dagar! Så underbart att ha henne här, min bästa vän!

NU ska jag till skolan och göra klart uppsatsen, äntligen!


ibland

Ångrar jag allt jag har gjort mitt hår, att jag inte bara lät det växa ut. Även fast jag hade 1 dm utväxt med blondt och sedan svart hår, så trivdes jag i det som fan. 

WHAT IS HAPPENIN

Har blivit en riktig keps-tjej! Det e så fint om man har frillan rätt :) Helst av allt skulle jag vilja ha en sån där hiphopparkeps, med stor skärm ni vet och inte så uppåt-böjd! Får fortsätta leta second-hand.

Idag var jag inne på myrorna och såg en karl som bar på en JÄTTEFIN jordglob, sådär jätteklar och hur vacker som helst, kostade 85 kronorrrrrr.. fyfan vad sur jag var att det inte var jag som hittade den, det är väl det enda dåliga med second hand, att det oftast bara finns ett orginal.. nä blä, får fortsätta leta och ha tålamod!


vad i helvete

Det där med att ha anonymt nummer är nog en idé, hade det i några år fram tills nu, men nu måste jag fan byta tillbaks till det igen tror jag. Jag verkligen älskar mångfalden här i Skäggetorp men ibland kan det bli riktigt jävla jobbigt. Har säkert blivit tillfrågad mitt nummer 20 gånger sen jag flyttat hit av olika killar från alla möjliga asyl-länder. Jag har inget emot att prata med dem, vara trevlig och så, men så fort de ska ha ens nummer blir det bara för mycket. Nej säger jag, jag har kille, och så går jag.
nu ikväll, får jag ett sms av en kille som har kollat upp vars jag bor, sökt mitt namn på internet och smsat att han vill träffa mig?!?! FYFAN! Snacka om att ocharma en tjej.

Det är på riktigt

När man börjar lipa för att man ska äta grillat kött. Aldrig mer.
Jag vet att jag inte måste.

A SOCIAL-PSYCHOO?


Hela världen ler när du ler
Hela världen är allvarlig när du är allvarlig
Hela världen är ledsen när du är ledsen

Är mitt uppe i mitt uppsatsskrivande och verkar som att jag har hamnat i ett riktigt driv nu och det känns underbart! Sitter och läser boken jag snacka om igår - Connected - mänskliga realtioner och sociala nätverk och deras betydelse i våra liv! Den är så sjukt intressant och handlar hur vi påverkas av alla omkring oss och vilken betydelse den kan ha för våra liv. Hade jag pluggat psykologi hade jag nog helt och hållet ägnat mig åt socialpsykologi, för det är så intressant hur allt smittas - tankemässigt, känslomässigt, handlingsmässigt. Sjukdomar sprids, tankar sprids, attityder - allt är som organismer!


tjohooooo

ÅHHHH, jag bara älskar att spela teater!! Helt underbart det är att improvisera - man får verkligen utveckla sina bästa /sämsta sidor och inse saker med sig själv som man aldrig tänkt på. Vet att jag tyckt om teater sen jag var liten, men nu när man verkligen inser hur mycket det ger en, är det ännu underbarare!!!

Det har varit en regnig dag idag och huvudvärk på det, men vafan, orka vara bitter! :)
Nu ska jag ut och gå för Håkan har gött mig med fetaste pastasåsen plus vitlöksbröd! Det var underbart gott, men man känner sig lite smått rullande ;) hehe, ni vet känslan! :)


Har förresten hittat en asbra bok idag till min uppsats, den heter connected och handlar om hur vi påverkas av vårt nätvärk. Blir att läsa ikväll. Ha det gött alla!


come on love


Darling you're with me, always around me.
Only love, my only love.
Darling I feel you, under my body.
Only love, my only love.
Give me shelter, or show me heart
Come on love, come on love.
Watch me fall apart, watch me fall apart.  - Only love by Ben Howard

Helt fantastisk låt!Idag blir det teaterspel och plögg, mööckeee köööl :)

some colours

Älskar min jacka/skjorta som jag köpte på myrorna för några månader sedan. Den e läääääcker! :)

relaaaaax

Fantastisk dag! Massage och en läsning av Blondinbellas nya bok - Isabellas hemligheter. Den är fantatiskt! Får sådan energi av henne! :) Sedan fick jag massage av världens bästa micke! Det var inte helt fel det! :) Jag och Kajsa får nog ta och bjuda honom på fika någon dag för att gottgöra honom!
Så idag har jag med andra ord haft en väldigt avslappnande dag, och det är väldigt skönt såhär i pluggstressen! :)
Det behöver man helt enkelt. 
Hoppas ni haft en grejjjjt deeeeeeyyyyy

hur sa vi?

Hade en underbar lördag igår med Kajsa. Vegansk middag och efterrätt. Svamp och spenatsås med paasta och till efterrätt tofuglass och mangosorbet! Sjukt mumma!

Jag och Kajsa flummade på som vanligt, hade heta diskussioner om Coca-cola som vi har bestämt oss för att skriva om i vår FN-uppsats, samt även om homosexualitet; är det medfött ? Jag har haft den synen förut men jag tror knappast att det finns en gen som säger att du är homosexuell, det handlar snarare om tillfälligheter som Kajsa uttryckte det så fint. Fattar dock inte varför man ens ska behöva veta om det är medfött eller inte? Varför ska det diskuteras för huvudtaget? Är heterosexualitet medfött? Det diskuterar vi sällan , haha! Det är så lustigt hur vi människor konstruerar verkligheten. Skulle vara minst sagt roligt att starta en konversation om heterosexualitet var något medfött och se hur folk reagerade. haha!

Nu ska jag skriva på min uppsats; Att se mångfalden i mångfalden!

Hoppas ni har haft en bra helg!


WEEEEEEEEEI


en fantastisk människa

Kanske en av de snällaste människorna på jorden?  Gjort så otroligt mycket för mig, bland annat tagit hand om min käraste Eddie hemma i Boden. Du betyder mycket för mig och det kommer du alltid att göra. !

RSS 2.0